Sposób przygotowania:
Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą
Kiełbasę zalewam wodą i gotuję 20 minut. Następnie wyjmuję białą z wywaru i dodaję liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki, ziele angielskie. Pietruszkę i seler dodaję w całości, a marchewkę trę na tarce, ziemniaki kroję w kostkę . Wszystko wkładam do wywaru i gotuję ok. 15 minut. Następnie wyjmuję pietruszkę i seler. Szynkę kroję w kostkę i dodaję d zupy wraz z zakwasem. Gotuję tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania wsypuję majeranek i doprawiam solą i pieprzem. Wyjętą z wywaru białą kiełbasę kroję w plasterki, jajka ugotowane na twardo kroję na ćwiartki. Do gorącego żurku dodaję plasterki kiełbasy i cząstki jajek.
Pan Zmieszany