Sposób przygotowania:
Żurek z duszonymi warzywami
Obrać i umyć warzywa i ziemniaki. Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) marchew, seler i pietruszkę. Por i cebulę pokroić w pół plasterki. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i smażyć mieszając kilka minut aż zmiękną. Dołożyć pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Zalać wodą . Dołożyć listek laurowy, pieprz i ziele angielskie , białe kiełbaski. Lekko posolić szczypta soli ( 1/3 łyżeczki), wsypać łyżkę majeranku. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym 30 minut. Wyjąć kiełbaski. Wlać zakwas **, wymieszać . Zagotować. Można część zupy zmiksować blenderem by zupa była gęsta. Kiełbaski pokroić na plasterki i dodawać do zupy już na talerzu razem ze śmietanką ( można też wlać śmietankę do garnka i wrzucić do niego pokrojoną kiełbasę. Ja posypuje na talerzu natką pietruszki , mieloną papryką i majerankiem. * jeśli ktoś nie ma zakwasu niech użyje kupny żurek w proszku- torebkę takiego na 0,75 litra ( i nie dajcie sobie wmówić, ze to jakach ,, zbrodnia" , nie wszyscy kiszą zakwas i jest to zupełnie normalne , a zupa wcale nie będzie przez to o wiele gorsza ) ** ja zakwas po ukiszeniu cedzę i rozlewam do małych słoiczków - jest on gesty jak śmietana , jak stoi rozwarstwia się - ale starczy potrząsnąć a wymiesza się . Daję taki a nie tylko przezroczystą górną warstwę którą niektórzy zlewają bo mój zakwas jednocześnie zagęszcza zupę