Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żurek z duszonymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Żurek to jedna z tych zup które doskonale nadają sie na zimowe dni .

Żurek z duszonymi warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek z duszonymi warzywami

 

  • 2-4 małe kiełbaski białe surowe
  • 1/2 szklanki mocnego zakwasu na żurek ( przepis -Buniowy zakwas na żurek 2 )
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości użytej pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • kawałek białej części pora ( 2 razy tyle co pokrojonej cebuli)
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 ziela angielskie
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • majeranek
  • mielona papryka słodka
  • 4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Żurek z duszonymi warzywami
Obrać i umyć warzywa i ziemniaki. Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) marchew, seler i pietruszkę. Por i cebulę pokroić w pół plasterki. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i smażyć mieszając kilka minut aż zmiękną. Dołożyć pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Zalać wodą . Dołożyć listek laurowy, pieprz i ziele angielskie , białe kiełbaski. Lekko posolić szczypta soli ( 1/3 łyżeczki), wsypać łyżkę majeranku. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym 30 minut. Wyjąć kiełbaski. Wlać zakwas **, wymieszać . Zagotować. Można część zupy zmiksować blenderem by zupa była gęsta. Kiełbaski pokroić na plasterki i dodawać do zupy już na talerzu razem ze śmietanką ( można też wlać śmietankę do garnka i wrzucić do niego pokrojoną kiełbasę. Ja posypuje na talerzu natką pietruszki , mieloną papryką i majerankiem. * jeśli ktoś nie ma zakwasu niech użyje kupny żurek w proszku- torebkę takiego na 0,75 litra ( i nie dajcie sobie wmówić, ze to jakach ,, zbrodnia" , nie wszyscy kiszą zakwas i jest to zupełnie normalne , a zupa wcale nie będzie przez to o wiele gorsza ) ** ja zakwas po ukiszeniu cedzę i rozlewam do małych słoiczków - jest on gesty jak śmietana , jak stoi rozwarstwia się - ale starczy potrząsnąć a wymiesza się . Daję taki a nie tylko przezroczystą górną warstwę którą niektórzy zlewają bo mój zakwas jednocześnie zagęszcza zupę
Żurek z duszonymi warzywami
Utarte na tarce warzywa smażyc na oleju przez kilka minut
Żurek z duszonymi warzywami
Dołażyć pokrojone w kostkę ziemniaki i białą kiełbasę -zalać wodą i gotować 30 minut
Żurek z duszonymi warzywami
Wyjąć kiełbaski z zupy i pokroić na plasterki
Żurek z duszonymi warzywami
Do zupy dodać zakwas i gotowac 10 minut- część zupy zmiksować