Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Żurek z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Żurek przygotowany na wędzonej kości gotowany z warzywami, a podany z jajkiem lubię niezależnie od pory roku.

Żurek z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Żurek z jajkiem
Kość wędzoną wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy wkładamy do garnka, dodajemy pokrojoną na ćwiartki czosnek, solimy. Gotujemy wywar przez 20 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru. Gotujemy do miękkości. Zalewamy żurem, dodajemy majeranek i pieprz do smaku, zalewamy śmietaną, zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Żurek podajemy z jajkiem. 
Żurek z jajkiem
do garnka wkładamy kość i warzywa na wywar
Żurek z jajkiem
przez około 20 minut gotujemy wywar na żur
Żurek z jajkiem
do wywaru z warzywami dodajemy ziemniaki
Żurek z jajkiem
zalewamy żurem i doprawiamy do smaku na koniec dodajemy śmietanę