malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Żurek z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo, możemy posypać też majerankiem. Ja natomiast wolę wersję żurku bez niego.

Żurek z jajkiem

Składniki:

Żurek z jajkiem

 

  • 2 jajka,
  • 0,5 litra zakwasu do żurku,
  • 2 marchewki,
  • 3 plastry boczku,
  • szklanka śmietany 12%,
  • odrobina posiekanego kopru
  • 1 cebula,
  • szczypta pieprzu,
  • pół łyżeczki soli,
  • litr wywaru warzywnego

Sposób przygotowania:

Żurek z jajkiem
Do zagotowanego wywaru dodajemy zakwas, pokrojoną w kostkę marchewkę. Boczek siekamy i cebulkę kroimy w piórka przesmażamy na bardzo rumiano, dodajemy do zupy. Solimy pieprzymy dodajemy śmietanę, gotujemy 30 minut. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Podajemy na głębokich talerzach lub miseczkach, bulionówkach.