Sposób przygotowania:
Wielkanocny żurek z jajkiem i kiełbasą
Do garnka nalać 1,5 litra wody i rozmieszać w niej żurek w proszku, dodać listki laurowe i majeranek, zagotować. Boczek pokroić w drobna kosteczkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek przesmażyc na patelni. Na wytopionym tłuszczu po wyjęciu boczku przesmażyć cebulę i kiełbasę. Przesmażony boczek, cebulę i kiełbasę dodać do żurku. Jajka ugotować na twardo. Śmietanę rozmieszać w zimnej wodzie z mąką i pod koniec dodać do żurku. Żurek zagotować na kilka minut i wyłączyć. Jajka obrać i podzielić na ćwiartki. Gorący żurek z kiełbasą i boczkiem podawać z ćwiartkami jajka.