aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Żurek z jajkiem i kiełbasą 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjny żurek na zakwasie z jajkiem i kiełbasą.

Żurek z jajkiem i kiełbasą 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek z jajkiem i kiełbasą 2

 

Sposób przygotowania:

Żurek z jajkiem i kiełbasą 2
Na wrzątek wrzucamy skrzydełko. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodajemy startą na tarce marchew i pietruszkę. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Gotujemy 10 minut. Do kubka wlewamy 250 ml zakwasu, dodajemy do niego majeranek i dokładnie mieszamy. Wlewamy go do zupy, energicznie mieszając. Gotujemy chwilę. W międzyczasie w kubku rozprowadzamy mąkę z wodą na jednolitą masę. Zagęszczamy nią żurek. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry, rozkładamy do talerze. Kiełbase podpiekamy w mikrofali lub piekarniku, również kroimy w plastry i układamy na talerzach. Jajka i kiełbasę zalewamy gorącym żurkiem.
Żurek z jajkiem i kiełbasą 2
Gotujemy mięso z liśćmi, zielem i solą do miękkości.
Żurek z jajkiem i kiełbasą 2
W międzyczasie do zupy dorzucamy startą marchew i pietruszkę, a ziemniaki kroimy w kostkę.
Żurek z jajkiem i kiełbasą 2
Do kubka wlewamy potrzebną ilość zakwasu, dodajemy do niego majeranek, mieszamy i wlewamy go do zupy.
Żurek z jajkiem i kiełbasą 2
Na końcu żurek zagęszczamy mąką i doprawiamy jeszcze do smaku.