Sposób przygotowania:
Żurek z jajkiem i kiełbasą 2
Na wrzątek wrzucamy skrzydełko. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodajemy startą na tarce marchew i pietruszkę. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Gotujemy 10 minut. Do kubka wlewamy 250 ml zakwasu, dodajemy do niego majeranek i dokładnie mieszamy. Wlewamy go do zupy, energicznie mieszając. Gotujemy chwilę. W międzyczasie w kubku rozprowadzamy mąkę z wodą na jednolitą masę. Zagęszczamy nią żurek. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry, rozkładamy do talerze. Kiełbase podpiekamy w mikrofali lub piekarniku, również kroimy w plastry i układamy na talerzach. Jajka i kiełbasę zalewamy gorącym żurkiem.