Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Żurek z kiełbaską i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybki żurek z jajkiem i kiełbasą.

Żurek z kiełbaską i jajkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żurek z kiełbaską i jajkiem

 

 

  • 3 litry rosołu lub wywaru z kostki
  • 0.5l zakwasu na żur (u mnie z butelki)
  • kawałek kiełbasy śląskiej
  • dwie małe kiełbaski drobiowe
  • sól
  • pieprz
  • ¾ szklanki śmietany
  • 3-4 jajka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek z kiełbaską i jajkiem
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Kiełbaski drobiowe oraz śląską pokroić w plastry, zrumienić na patelni, a następnie podgotować w rosole przez kilkanaście minut. Do wywaru wlać zakwas na żur, gotować całość kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec zalać śmietaną. Podawać z kawałkami jajek ugotowanych na twardo.
Żurek z kiełbaską i jajkiem
Do zrobienia żurku można wykorzystać rosół lub wywar z kostki rosołowej.