mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Żurek z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki żurek często robi moja mama na sniadanie

Żurek z kiełbasą

Składniki:

Żurek z kiełbasą

 

  • 40 dag białej kiełbasy
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól

Sposób przygotowania:

Żurek z kiełbasą
Kiełbasę zalewam 1,5 l zimnej wody, doprowadzam do zagotowania, zdejmuję szumowinę. Dodaje obraną marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i przyprawy. Gotuje na małym ogniu ok. 15 minut.
Wyjmuję kiełbasę. Wywar gotuje jeszcze ok. 20 minut, potem go przecedzam i zlewam nadmiar tłuszczu.
Dodaje zakwas wraz z częścią mąki, a także roztarty czosnek i majeranek oraz sól. Całość gotuje ok. 5 minut.
Podaję z kawałkiem kiełbasy.