Sposób przygotowania:
Żurek z kiełbasą
Kiełbasę zalewam 1,5 l zimnej wody, doprowadzam do zagotowania, zdejmuję szumowinę. Dodaje obraną marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i przyprawy. Gotuje na małym ogniu ok. 15 minut.
Wyjmuję kiełbasę. Wywar gotuje jeszcze ok. 20 minut, potem go przecedzam i zlewam nadmiar tłuszczu.
Dodaje zakwas wraz z częścią mąki, a także roztarty czosnek i majeranek oraz sól. Całość gotuje ok. 5 minut.
Podaję z kawałkiem kiełbasy.
Wyjmuję kiełbasę. Wywar gotuje jeszcze ok. 20 minut, potem go przecedzam i zlewam nadmiar tłuszczu.
Dodaje zakwas wraz z częścią mąki, a także roztarty czosnek i majeranek oraz sól. Całość gotuje ok. 5 minut.
Podaję z kawałkiem kiełbasy.