Sposób przygotowania:
Żyniaty żur śląskiDo garnka wlewamy wodę, wsypujemy mąkę żytnią dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz posiekany czosnek, majeranek, lubczyk dodajemy sól. Całość energicznie mieszamy trzepaczką. Garnek przykrywamy bawełnianą ścierką odstawiamy na cztery dni w ciepłe, ciemne miejsce.
Gdy zakwas mamy już gotowy;
Gotujemy wywar z kości wędzonych i warzyw, na wolnym ogniu przez dwie godziny.
W między czasie obrane wcześniej ziemniaki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę, dwa razy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem oleju, na złoto brązowy kolor, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
iełbasę kroimy w talarki. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki oleju.
Wywar przecedzamy przez gęste sito. Do wywaru wlewamy zakwas, dodajemy kiełbasę z boczkiem.
Żur gotujemy jeszcze przez 20 minut. Ziemniaki porcjujemy na talerze i zalewamy gorącym żurem.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
SMACZNEGO.
SMACZNEGO.
eli_555
biedroneczki
mocsłodkości
lukrowanepierniczki