lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Żurek z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Żurek wyszedł bardzo smaczny .

Żurek z klopsikami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurek z klopsikami

 

  • 2 szklanki żuru
  • 500 gram mielonego mięska ( miałam wieprzowe)
  • jajko
  • bułka tarta 100 gram
  • 4 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 2 marchewki
  • chili szczypta papryka czerwona mielona 1 łyżeczka
  • 6 ugotowane na twardo jajka
  • kefir 150 gram
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki majeranku
  • Sól czosnkowa do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • ziele angielskie 4 szt
  • liść laurowy 4 szt

Sposób przygotowania:

Żurek z klopsikami
Do garnka wlej 3 litry wody dodaj startą marchew 2 sztuki ,ziele angielskie liść laurowy i pulpeciki ( do zmielonego mięsa dodaj jajko pieprz sól paprykę czerwoną mieloną ostrą szczyptę chili i bułkę tartą namoczoną ,formuj klopsiki i smaż je na oleju potem dodaj du zupy) . Gotuj 30 minut i dodaj żur i chrzan .Gotuj jeszcze 25minut i dodaj majeranek sól pieprz chwilkę pogotuj i zabiel kefirem . Podawaj w chlebkach do żurku i dodaj jajka ugotowane pokrojone w plasterki .
Żurek z klopsikami
Njpierw wlalam wodę dodałam startą marchew ziele listek laurowy
Żurek z klopsikami
Doprawiłam mięso formowałam małe kuleczki i usmazyłam, je na patelni
Żurek z klopsikami
Dodałam pulpeciki do zupy i na nich zrobiłam żurek