Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Żurek z suszonymi grzybami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczny bezmięsny żurek z suszonymi grzybami.

Żurek z suszonymi grzybami 2 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żurek z suszonymi grzybami 2

 

Sposób przygotowania:

Żurek z suszonymi grzybami 2
Suszone grzyby namaczamy, płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą (około 1,5-2 litra) i gotujemy 40-50 minut, pod przykryciem na niewielkim ogniu. Wywar solimy. Następnie wlewamy żurek śląski. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z ziemniakmi. Żurek można dodatkowo zabielić śmietaną.
Żurek z suszonymi grzybami 2
Suszone grzyby namaczamy, płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą (około 1,5-2 litra) i gotujemy 40-50 minut, pod przykryciem na niewielkim ogniu.