iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zwijana drożdżówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasta drożdżowe to jedne z moich ulubionych, nie ma jak ciepła drożdżówka, a do niej mleko. Pomysł na to ciasto został zaczerpnięty z gazety "Pyszne ciasta na Wielkanoc".

Zwijana drożdżówka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zwijana drożdżówka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zwijana drożdżówka
Mleko podgrzać, dodać do niego drożdże po 1 łyżce mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem, dodać jajko i olej oraz wyrośnięty rozczyn, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Kruszonka: Masło, make i cukier rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki.

Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, posmarować marmoladą i posypać posiekanymi orzechami, następnie pociąć na kilku centymetrowe paski, jeden pasek zwinąć w rulon i ułożyć na środku tortownicy na nim nawijać kolejno pozostałe paski.

Wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać kruszonką, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 170 st piekarniku około 40 minut.
Zwijana drożdżówka
Wyrosniete ciasto posmarowac marmoladą.
Zwijana drożdżówka
Paski ciasta nawijać jeden na drugi do uzyskania ciasta.
Zwijana drożdżówka
Zwiniete ciasto posmarować jajkiem i posypać kruszonką.