Sposób przygotowania:
Zwijana drożdżówka
Mleko podgrzać, dodać do niego drożdże po 1 łyżce mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem, dodać jajko i olej oraz wyrośnięty rozczyn, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Kruszonka: Masło, make i cukier rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, posmarować marmoladą i posypać posiekanymi orzechami, następnie pociąć na kilku centymetrowe paski, jeden pasek zwinąć w rulon i ułożyć na środku tortownicy na nim nawijać kolejno pozostałe paski.
Wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać kruszonką, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 170 st piekarniku około 40 minut.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, posmarować marmoladą i posypać posiekanymi orzechami, następnie pociąć na kilku centymetrowe paski, jeden pasek zwinąć w rulon i ułożyć na środku tortownicy na nim nawijać kolejno pozostałe paski.
Wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać kruszonką, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 170 st piekarniku około 40 minut.