Sposób przygotowania:
Zwijane bułki z rabarbaremETAP 1:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i odstawić do podrośnięcia. Jajka ubić z cukrem.
Do miski przesiać mąkę i dodać do niej drożdże, jajka oraz rozpuszczone i przestudzone masło, zagnieść ciasto na tym etapie jest dość luźne, ale wyrastając gęstnieje.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, utoczyć z niego wałek i pociąć na porcje i utoczyć z nich wałeczki z których uformować bułki na jednym końcu wałeczka zrobić pętelkę i obwinąć ją pozostałym ciastem.
ETAP 2:
Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, dnem szklanki na środku bułki zrobić wgłębienie i posmarować całe bułki lekko ubitym dodatkowym jajkiem.
Rabarbar obrać z błon i pokroić na 2 cm kawałeczki, zasypać je cukrem i szczyptą soli, wymieszać i odstawić na czas wyrastania ciasta w tym czasie rabarbar puści sok i delikatnie przejmie słodycz od cukru.
Rabarbar odsączyć z soku i ułożyć w przygotowanych wgłębieniach bułek.
ETAP 3:
Kruszonka:
Masło rozetrzeć z cukrem i mąką, rozcierać wszystko razem palcami do momentu uzyskania kruszonki.
Bułki posypać kruszonką i odstawić na około 30 minut do podrośnięcia.
Piec w temp. 180 st około 25 minut do momentu zrumienienia po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
cherry
SylaUla