iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zwijane bułki z rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie ma nic lepszego jak ciepła, domowa bułeczka z owocami i ogromną ilością kruszonki. Sezon na rabarbar trwa i obowiązkowo trzeba sobie upiec takie bułki.

Zwijane bułki z rabarbarem

Składniki:

Zwijane bułki z rabarbarem

ciasto:

kruszonka:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zwijane bułki z rabarbarem

ETAP 1:

Zwijane bułki z rabarbarem
Zwijać ciasto dookoła pętelki z ciasta.

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i odstawić do podrośnięcia. Jajka ubić z cukrem.
Do miski przesiać mąkę i dodać do niej drożdże, jajka oraz rozpuszczone i przestudzone masło, zagnieść ciasto na tym etapie jest dość luźne, ale wyrastając gęstnieje.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, utoczyć z niego wałek i pociąć na porcje i utoczyć z nich wałeczki z których uformować bułki na jednym końcu wałeczka zrobić pętelkę i obwinąć ją pozostałym ciastem.

ETAP 2:

Zwijane bułki z rabarbarem
Na środku bułki ułożyć sporą porcję rabarbaru.

Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, dnem szklanki na środku bułki zrobić wgłębienie i posmarować całe bułki lekko ubitym dodatkowym jajkiem.

Rabarbar obrać z błon i pokroić na 2 cm kawałeczki, zasypać je cukrem i szczyptą soli, wymieszać i odstawić na czas wyrastania ciasta w tym czasie rabarbar puści sok i delikatnie przejmie słodycz od cukru.

Rabarbar odsączyć z soku i ułożyć w przygotowanych wgłębieniach bułek.

ETAP 3:

Zwijane bułki z rabarbarem
Bułki posypac sporą ilością kruszonki.

Kruszonka:
Masło rozetrzeć z cukrem i mąką, rozcierać wszystko razem palcami do momentu uzyskania kruszonki.
Bułki posypać kruszonką i odstawić na około 30 minut do podrośnięcia.

Piec w temp. 180 st około 25 minut do momentu zrumienienia po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.