kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Zwyczajna pieczeń wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Można zjeść wszystko samemu...o ile się nie liczy z kaloriami :P

Zwyczajna pieczeń wieprzowa

Składniki:

Zwyczajna pieczeń wieprzowa

 

  • 1,5 szynki wieprzowej ze skórką
  • 50 dkg cebulek
  • 1 kg marchewki
  • 4 cebule
  • 500ml rosołu
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zwyczajna pieczeń wieprzowa
Nacinamy skórkę w romby, nacieramy solą i układamy skórką do góry na zmoczonej wodą blasze piekarnika. Pieczemy jakieś 30 minut w temperaturze 225*C. Dodajemy do mięsa pokrojone w ćwiartki cebule, zalewamy 1 szklanką rosołu i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 200*C. Od czasu do czasu polewamy resztą rosołu i sosem z pieczenia na zmianę. Kroimy marchewki wzdłuż na ćwiartki a potem każda ćwiartkę na kolejne 3 kawałki. Małe cebulki kroimy na połówki. Gotujemy je 15 minut w lekko osolonej wodzie. Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy osączone warzywa, posypujemy je cukrem i bardzo delikatnie otaczamy w syropie. Wyjmujemy mięso z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Przecedzamy sos z pieczenia, rozcieńczamy go wodą do objętości 2 szklanek (500ml) i zagęszczamy mąką. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Podajemy na jednym półmisku pieczeń z warzywami a sos podajemy osobno. Smacznego!!!