Sposób przygotowania:
Zwykły barszczyk na zakwasie
Umyć mięso . Obrać i utrzeć na tarce jarzynowej marchew , pietruszkę i seler . Cebulkę ( obraną ) i por pokroić w pół plasterki. Obrane buraki pokroić w ćwiartki lub ósemki . Do garnka włożyć mięso , buraki , utarte i pokrojone warzywa , grzybki , listki laurowe i ziele angielskie .Zalać wodą . Dodać 1 łyżkę maggi i 1/3 łyżeczki soli .Gotować 45 minut . Wyłowić mięso i buraki . Przestudzone buraki zetrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i dołożyć do zupy .Wlać zakwas . Doprawić do smaku .Obrać mięso z kości , chrząstek , skór i rozdrobnić . Włożyć do zupy .Zupę zaciągnąć odrobiną mąki rozmieszanej z zimną wodą - zagotować ( lub zostawić zupę czystą - wg upodobania - ja taką wolę ) . Dodać śmietankę do garnka lub podać osobno - jak kto lubi - lub wcale nie dodawać wg indywidualnego smaku . Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić i utłuc na puree . Boczek pokroić drobno i wysmażyć na skwareczki. Podawać układając na środku talerza ,, kopczyk " z ziemniaków okraszonych boczkiem .Delikatnie nalać zupę tak by ziemniaki wystawały z talerza . Posypać natką . Lub podać ziemniaki na osobnym talerzyku i jeść zupę nabierając osobno ziemniaki.Buraki proponowała bym dodawać w 2 porcjach by zupa nie była za gęsta . Daję sporo buraków na wywar by zupa była esencjonalna .Gotuję w kawałkach - ucieram i potem wrzucam połowę . Resztę w miarę potrzeby dodaję już po doprawieniu zupy - najwyżej trochę zostanie - lepiej tak niż by zupa była za gęsta .