Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Idealny barszcz czerwony

Zwykły barszczyk na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zrobiłam wstępnie zakwas na barszcz czerwony na Święta . Trzeba było przetestować :) . Ugotowałam barszcz i zaprawiłam go zakwasem .

Zwykły barszczyk na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zwykły barszczyk na zakwasie

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka lub 1/2 kg tzw. porcji rosołowej
  • 1/2 kg buraków
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/4 pora
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • maggi w płynie
  • 2 grzybki suszone
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 duże ziemniaki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 łyżki mąki
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki zakwasu z czerwonych buraków ( takiego 5 dniowego )

 

Sposób przygotowania:

Zwykły barszczyk na zakwasie
Umyć mięso . Obrać i utrzeć na tarce jarzynowej marchew , pietruszkę i seler . Cebulkę ( obraną ) i por pokroić w pół plasterki. Obrane buraki pokroić w ćwiartki lub ósemki . Do garnka włożyć mięso , buraki , utarte i pokrojone warzywa , grzybki , listki laurowe i ziele angielskie .Zalać wodą . Dodać 1 łyżkę maggi i 1/3 łyżeczki soli .Gotować 45 minut . Wyłowić mięso i buraki . Przestudzone buraki zetrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i dołożyć do zupy .Wlać zakwas . Doprawić do smaku .Obrać mięso z kości , chrząstek , skór i rozdrobnić . Włożyć do zupy .Zupę zaciągnąć odrobiną mąki rozmieszanej z zimną wodą - zagotować ( lub zostawić zupę czystą - wg upodobania - ja taką wolę ) . Dodać śmietankę do garnka lub podać osobno - jak kto lubi - lub wcale nie dodawać wg indywidualnego smaku . Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić i utłuc na puree . Boczek pokroić drobno i wysmażyć na skwareczki. Podawać układając na środku talerza ,, kopczyk " z ziemniaków okraszonych boczkiem .Delikatnie nalać zupę tak by ziemniaki wystawały z talerza . Posypać natką . Lub podać ziemniaki na osobnym talerzyku i jeść zupę nabierając osobno ziemniaki.Buraki proponowała bym dodawać w 2 porcjach by zupa nie była za gęsta . Daję sporo buraków na wywar by zupa była esencjonalna .Gotuję w kawałkach - ucieram i potem wrzucam połowę . Resztę w miarę potrzeby dodaję już po doprawieniu zupy - najwyżej trochę zostanie - lepiej tak niż by zupa była za gęsta .
Zwykły barszczyk na zakwasie
Nie będzie tego barszczyku bez zakwasu - więc trzeba to zaplanować
Zwykły barszczyk na zakwasie
Oprócz zakwasu potrzebne są inne składniki na barszczyk
Zwykły barszczyk na zakwasie
Po za ugotowaniem barszczu potrzebne są jeszcze okraszone boczkiem ziemniaki purre
Zwykły barszczyk na zakwasie
Zaprawić gotowy barszcz zakwasem . Można dodać śmietany i zaprawic mąką ale nie jest to konieczne