SUPERPRZEPIS

Barszcz na rumianych warzywach i zakwasie

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Barszcz na rumianych warzywach i zakwasie Więcej zdjęć (5)

Właściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych pomysłów na barszcz .Nie wiem czemu barszcz czerwony najlepiej smakuje na Wigilię.

Składniki:

Barszcz na rumianych warzywach i zakwasie

 

  • 1 kg buraków
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • 2 duże marchewki
  • 1/3 pory ( zielone części )
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 goździk
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ( wg upodobania )
  • maggi w płynie do smaku
  • sól
  • cukier
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów
  • 1 szklanka zakwasu na barszcz ( z przepisu ,,Zakwas na barszcz czerwony wersja 3")
  • 40 uszek z grzybami ( z przepisu ,,Uszka mocno grzybowe

Sposób przygotowania:

Barszcz na rumianych warzywach i zakwasie
Obrać i umyć warzywa. Najpierw opiec na rozgrzanej suchej patelni tak by się lekko karmelizowały - pod koniec dodać masło i obrumienić na nim warzywa. Przełożyć do garnka. Dodać przyprawy ( liście, ziele, pieprz ziarnisty, goździk, przyprawę uniwersalną).Zalać wodą. Dotować 30 minut. Wyjąć warzywa. Wrzucić do wywaru obrane i pokrojone buraki. Gotować na małym gazie ok. 1 godziny by wygotować z buraków cały smak. Wyłowić buraki i przecedzić barszcz. Dolać zakwas ( proponuję nie wlewać od razu całości) i wywar z gotowania grzybów - doprawić do smaku. Podawać z podsmażonymi na rumiano uszkami. * Wyjaśniam czemu gotuję najpierw osobno warzywa a dopiero potem wkładam w wywar buraki ( po usunięciu z wywaru warzyw). Po prostu- warzywa ugotowane razem z burakami już się do niczego nie nadają - a te ugotowane same ( nawet wcześniej obrumienione) nadają się do zrobienia np. sałatki ( ścinam wierzchnią warstwę )- szkoda by mi było je wyrzucić- buraczków też nie wyrzucam- ścieram i mrożę na jarzynkę.
Barszcz na rumianych warzywach i zakwasie
Ugotować postny wywar z samych warzyw opieczonych na suchej patelni
Barszcz na rumianych warzywach i zakwasie
Wyjąć warzywa a wywar przecedzić ( warzywa można użyć na sałatkę )
Barszcz na rumianych warzywach i zakwasie
Do wywaru wrzucić pokrojone obrane i umyte buraki-ugotować-przecedzić-doprawić
Barszcz na rumianych warzywach i zakwasie
Ugotować uszka i albo zostawic takie albo opiec na rumiano