Sposób przygotowania:
Barszcz na rumianych warzywach i zakwasie
Obrać i umyć warzywa. Najpierw opiec na rozgrzanej suchej patelni tak by się lekko karmelizowały - pod koniec dodać masło i obrumienić na nim warzywa. Przełożyć do garnka. Dodać przyprawy ( liście, ziele, pieprz ziarnisty, goździk, przyprawę uniwersalną).Zalać wodą. Dotować 30 minut. Wyjąć warzywa. Wrzucić do wywaru obrane i pokrojone buraki. Gotować na małym gazie ok. 1 godziny by wygotować z buraków cały smak. Wyłowić buraki i przecedzić barszcz. Dolać zakwas ( proponuję nie wlewać od razu całości) i wywar z gotowania grzybów - doprawić do smaku. Podawać z podsmażonymi na rumiano uszkami. * Wyjaśniam czemu gotuję najpierw osobno warzywa a dopiero potem wkładam w wywar buraki ( po usunięciu z wywaru warzyw). Po prostu- warzywa ugotowane razem z burakami już się do niczego nie nadają - a te ugotowane same ( nawet wcześniej obrumienione) nadają się do zrobienia np. sałatki ( ścinam wierzchnią warstwę )- szkoda by mi było je wyrzucić- buraczków też nie wyrzucam- ścieram i mrożę na jarzynkę.