Sposób przygotowania:
Zwykły biały chleb
Do miski wlać połowę letniej wody, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Delikatnie wymieszać i odstawić na 5min, by drożdże. Następnie dodać stopioną margarynę, ciepłe mleko, resztę letniej wody, sól oraz połowę przesianej mąki. Mieszać drewnianą łyżką, w miedzy czasie wsypując resztę mąki. Ciasto wyjąć na stolnice oprószoną mąką i ugniatać ok. 5min, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej olejem i poruszać nim na wszystkie strony, by się natluściło. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5godz w ciepłe miejsce. Mocno uderzyć pięścią w ciasto, by usunąć całe nagromadzone powietrze. Ciasto ponownie zagnieść, uformować prostokąt. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45min. Następnie ostrym nożem ostrożnie zrobić kilka nacięć . Ciasto piec 10min w temp. 200st, następnie 30min w temp. 180st.