czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zwykły biały chleb

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Domowy chleb to coś wspaniałego.. Jest lekki, puszysty, do tego ta chrupiąca skórka. Już nie wspomnę o zapachu unoszącym sie po całym domu!

Zwykły biały chleb Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zwykły biały chleb

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zwykły biały chleb
Do miski wlać połowę letniej wody, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Delikatnie wymieszać i odstawić na 5min, by drożdże. Następnie dodać stopioną margarynę, ciepłe mleko, resztę letniej wody, sól oraz połowę przesianej mąki. Mieszać drewnianą łyżką, w miedzy czasie wsypując resztę mąki. Ciasto wyjąć na stolnice oprószoną mąką i ugniatać ok. 5min, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej olejem i poruszać nim na wszystkie strony, by się natluściło. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5godz w ciepłe miejsce. Mocno uderzyć pięścią w ciasto, by usunąć całe nagromadzone powietrze. Ciasto ponownie zagnieść, uformować prostokąt. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45min. Następnie ostrym nożem ostrożnie zrobić kilka nacięć . Ciasto piec 10min w temp. 200st, następnie 30min w temp. 180st.
Zwykły biały chleb
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią
Zwykły biały chleb
Wyrośnięty chleb, deilkatnie nacinamy, upiec

Tagi:

chleb pieczywo