Sposób przygotowania:
Żytni chleb musztardowy na drożdżachWyrabianie ciasta
Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody ze szczyptą cukru oraz mąki żytniej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży. Mąkę przesiać, dodać cukier, otręby, sól, nasiona, musztardę i wymieszać. Następnie wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać rękami, do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Gotowe ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 2 godziny do podwojenia objętości.
Pieczenie
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować z niego podłużny bochenek. Umieścić go w formie keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie piec około 35-40 minut w 200 st.C. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Smacznego!