Sposób przygotowania:
Żytni chlebek z pesto bazyliowym
1. Przygotowujemy dużą misę. Wsypujemy do niej mąkę żytnią, mąkę pszenną i drożdże. Dodajemy bazylię, cukier i sól i mieszamy, aż składniki się ujednolicą. 2. Do składników suchych dodajemy powoli oliwę i wodę i wyrabiamy ciasto. Możemy użyć miksera. Po około 10 minutach wyrabiania formujemy kulę i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy. 3. Po tym czasie wałkujemy ciasto na duży płat. Odkrawamy nierówne krawędzie. Ciasto kroimy na kwadraty o szerokości około 5-6 cm. Każdy kwadrat smarujemy pesto. 4. Formę na chleb/keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Kwadraty układamy koło siebie aż zapełnią całą formę. 5. Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.