Sposób przygotowania:
Żytnie bułeczki wg szpileczki
W połowie szklanki wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy do tego cukier i 2 łyżki mąki żytniej, mieszamy i przelewamy do miseczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż drożdze zaczną rosnąc. W misce mieszamy wszystkie rodzaje mąki i sól. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodajemy je do mieszanki z mąk, dodajemy pozostałą wodę i oliwę. Mieszamy wszystkie składniki i rękami wyrabiamy ciasto. Wychodzi dosyć twarde. Przygotowane ciasto zostawiam w miseczce, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki. Ja podzieliłam na 10 sztuk, i układamy je na papieprze do pieczenia na blaszce. Bułeczki smarujemy wodą i posypujemy otrębami owsianymi. Blachę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne pó godziny aby wyrosły. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni. Wystudzić i gotowe. Wyszło mi 10 buleczek o wadze końcowej ok 75 g każda.