szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Żytnie bułeczki wg szpileczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Moje pierwsze bułeczki. Wyszły pyszne, lekko chrupiąca skóra i wilgotny środek. Przepis zaczerpnięty z internetu, jednak zmodyfikowany.

Żytnie bułeczki wg szpileczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żytnie bułeczki wg szpileczki

 

Sposób przygotowania:

Żytnie bułeczki wg szpileczki
W połowie szklanki wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy do tego cukier i 2 łyżki mąki żytniej, mieszamy i przelewamy do miseczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż drożdze zaczną rosnąc. W misce mieszamy wszystkie rodzaje mąki i sól. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodajemy je do mieszanki z mąk, dodajemy pozostałą wodę i oliwę. Mieszamy wszystkie składniki i rękami wyrabiamy ciasto. Wychodzi dosyć twarde. Przygotowane ciasto zostawiam w miseczce, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki. Ja podzieliłam na 10 sztuk, i układamy je na papieprze do pieczenia na blaszce. Bułeczki smarujemy wodą i posypujemy otrębami owsianymi. Blachę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne pó godziny aby wyrosły. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni. Wystudzić i gotowe. Wyszło mi 10 buleczek o wadze końcowej ok 75 g każda.
Żytnie bułeczki wg szpileczki
Podstawowe składniki to 3 rodzaje mąki, drożdze, sól.
Żytnie bułeczki wg szpileczki
Wyrobione ciasto odkładamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żytnie bułeczki wg szpileczki
Bułeczki gotowe do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach.
Żytnie bułeczki wg szpileczki
Etap 4