reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Żytnie kluski prawie scykane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ziemniaki nie dojechały na obiad- trzeba było wymodzić coś innego, a że miałam ochotę na kluski to powstały oto takie.

Żytnie kluski prawie scykane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żytnie kluski prawie scykane

 

Sposób przygotowania:

Żytnie kluski prawie scykane
Jajka ubijamy mikserem i stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną, potem mąkę żytnią, wodę i na końcu roztopione i przestudzone masło. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Ciasto rozkładamy na desce i długim nożem odkrawamy kluski i ściągamy od razu do wody. Nóż często zanurzamy w wodzie. Kluseczki gotujemy przez 5 minut od wypłynięcia. Możemy tez robić zwykłe kluski kładzione- trzeba je jednak trochę dłużej gotować. Kluski możemy podawać z sosami mięsnymi, bitkami, pieczeniami itp ale pyszne też są z wysmażonym boczkiem i posypane szczypiorkiem
Żytnie kluski prawie scykane
Ciasto nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste
Żytnie kluski prawie scykane
kluski możemy scinać z deski lub kłaść łyżką

Tagi:

jajko jajka