Sposób przygotowania:
Pleśniak z rabarbarem wg Mychy
Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia siekam z margaryną i żółtkami. Wsypuję cukier i szybko zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na 3 równe części, jedną z nich mieszam i zagniatam z kakao. Wszystkie 3 części wkładam do zamrażarki na jedną godzinę. Rabarbar myję dokładnie i kroję w plasterki. Przekładam do rondla, wlewam 3 łyżki wody, wsypuję 1 szklankę cukru i gotuję, aż się rozpadnie, odparowuję, po czym studzę i miksuję. Z białek ubijam sztywną pianę, stopniowo wsypuję pozostałe 1 1/3 szklanki cukru cały czas ubijając, a na końcu dodaję do białek 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i chwilę ubijam. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180*C. Formę o wymiarach 25cm x 45 cm wykładam papierem do pieczenia Z zamrażarki wyjmuję jasną kulkę ciasta, ścieram ją na grubych oczkach tarki przykrywając dno blachy. Na starty jasny spód wykładam mus rabarbarowy, na który ścieram kulkę ciemnego ciasta. Na ciemne ciasto wykładam ostrożnie pianę z białek, a na wierzch ścieram pozostałą kulkę jasnego ciasta. Piekę w nagrzanym piekarniku około 40 minut. Po upieczeniu studzę.