czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pleśniak z owocami 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Moja rodzinka uwielbia owocowe ciasta na kruchym spodzie. A taki jest właśnie ten pleśniak...

Pleśniak z owocami 2

Składniki:

Pleśniak z owocami 2

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki,
  • kost. margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • łyżka śmietany,
  • 2 łyżki kakao.

 

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak z owocami 2
1. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukry, szczyptę soli, żółtka i śmietanę, zamieszać nożem. następnie dodać posiekaną margarynę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Do 2 części dodać kakao, zawinąć w folie spożywczą i zamrozić. Zamrozić też drugą jasną część ciasta.2. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypując stopniowo cukier. Nas sam koniec dodać przesianą mąkę.3. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. Truskawki pokroić na ćwiartki. Do garnka wlać wodę, dodać rabarbar oraz cukier. Dusić 5 min na małym ogniu, czasem mieszając. Dodać truskawki i dusić kolejne 5 min. Mąkę przesiać, rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody, mieszając, wlać do masy owocowej. Dusić minutę, stale mieszając. Lekko przestudzić. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, następnie zetrzeć zamrożone ciemne ciasto i zalać pianą. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 40 min w temp. 200st. Podawać oprószone cukrem pudrem.