Sposób przygotowania:
Pleśniak z owocami 2
1. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukry, szczyptę soli, żółtka i śmietanę, zamieszać nożem. następnie dodać posiekaną margarynę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Do 2 części dodać kakao, zawinąć w folie spożywczą i zamrozić. Zamrozić też drugą jasną część ciasta.2. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypując stopniowo cukier. Nas sam koniec dodać przesianą mąkę.3. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. Truskawki pokroić na ćwiartki. Do garnka wlać wodę, dodać rabarbar oraz cukier. Dusić 5 min na małym ogniu, czasem mieszając. Dodać truskawki i dusić kolejne 5 min. Mąkę przesiać, rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody, mieszając, wlać do masy owocowej. Dusić minutę, stale mieszając. Lekko przestudzić. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, następnie zetrzeć zamrożone ciemne ciasto i zalać pianą. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 40 min w temp. 200st. Podawać oprószone cukrem pudrem.