eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Żytnie placuszki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne, zdrowe placuszki. Małe pociechy na pewno się skuszą na coś takiego. :) Polecam podawać na ciepło gdyż smakują najlepiej z dodatkami owoców.

Żytnie placuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żytnie placuszki

 

  • 10 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • 0,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g cukier trzcinowy
  • pół łyżki cukru waniliowego
  • ew. aromat migdałowy
  • 1 banan

 

Sposób przygotowania:

Żytnie placuszki
Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. W jednej misce łączymy obie mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i migdałowy. W drugiej misce łączymy rozbełtane jajko, mleko, miód i aromat. Banana rozgniatamy widelcem i łączymy ze składnikami z drugiej miski. Następnie wlewamy zawartość drugiej miski do mąki. Na koniec dodajemy ostudzone masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię, nakładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z jogurtem naturalnym, śliwkami i jabłuszkami.
Żytnie placuszki
Wszystkie suche składniki łączymy w jednej miseczce.
Żytnie placuszki
Do rozbełtanego jajka wlewamy mleko, miód i aromat.
Żytnie placuszki
Masę lejącą się wlewamy do suchych składników.
Żytnie placuszki
Smażymy na rozgrzanej patelnii z obu stron.

Tagi:

jajko jajka