kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mokre, pulchne i aromatyczne ciasto pachnące cynamonem. Absolutnie nie czuć dyni. Smaku dodaje lekko czekoladowa polewa

Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą

Składniki:

Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą

 

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 szklanki startej na grubo dyni.
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao

 

  • Na polewę:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 300ml śmietany 30%

 

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą
Olej miksujemy z cukrem. Wbijamy jaja dalej miksując. Mąki przesiewamy, mieszamy i dodajemy proszek, sodę oczyszczoną, kakao i cynamon. Dodajemy do miski i dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy starkowaną dynię. Pieczemy w tortownicy około 45-50 minut w 180 stopniach. studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach. Polewamy polewą: w garnku podgrzewamy mocno śmietanę, dorzucamy do tego czekoladę do rozpuszczenia. Mieszamy na jednolitą masę. Polewamy ciasto i jak polewa się ochłodzi wkładamy na 3h do lodówki.