Sposób przygotowania:
Pyszny chlebek na żytniej mące chlebowej
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąki wsypać do dużej miski, dodać sól, olej i 3 łyżki słonecznika. Powoli wlewać rozmieszane drożdże i mieszać aż do całkowitego połączenia składników (ok 10-15 minut). Wyrobione ciasto zostawiamy na ok 4 godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrabiamy i przekładamy do foremek dobrze wysmarowanych oliwą (u mnie były to dwie keksówki 20x10cm, stąd chlebuś jest niższy). Smarujemy wierzch ciepłą wodą i posypujemy resztą ziaren. Odstawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia pod ściereczką na ok 1 godz. Piekarnik nagrzewamy do 210 st (grzałka górna i dolna). Do nagrzanego wkładamy chlebuś na ok 20 min., po tym czasie zmniejszamy temp na 190st i dopiekamy jeszcze ok 40 min. Upieczony chlebuś pozostawiamy chwilkę w foremkach, by odpoczął, a po wyciągnięciu z nich opieramy na stojąco na ściereczce, tak by spód mógł swobodnie "oddychać".