SUPERPRZEPIS

3 bit 8

  • 2
  • pioge7
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
3 bit 8 Więcej zdjęć (5)

Placek, który znikł ze stołu w 20 minut. Przepyszny, serdecznie polecam, długo się go robi ale jaki efekt jest pyszny :D

Składniki:

3 bit 8

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka masy krówkowej (510 g)
  • 1 kostka margaryny
  • ok. 50 dag herbatników
  • 1 opakowanie masy karpatkowej GELLWE w 3 minuty
  • 600 ml śmietany kremowej 30 %
  • 2 opakowania bitej śmietany ŚNIEŻKA
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 opakowania śmietanki fix
  • 3 łyżki żelatyny
  • pół tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

3 bit 8

BISZKOPT: przygotować wszystkie składniki. Do miski od miksera dać białka, do innej miseczki dać żółtka. Białka ubić na gęstą pianę. Następnie dodać cukier i nadal ubijać. Dodać ocet. Mikser ustawić na najmniejsze obroty. Dodawać żółtka i cały czas ucierać. Gdy wmieszamy ostatnie żółtko zdjęć wyłączyć mikser. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem przez sito i dodać do miski z pianą. Dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką. Przygotowaną masę przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.


MASA KRÓWKOWA: Margarynę utrzeć bardzo dokładnie. Następnie dodawać po 1 łyżce masy krówkowej. Dodawać, aż masa z puszki się skończy i w misce powstanie jednolita krówkowa masa. Przełożyć na biszkopta. Rozprowadzić równomiernie po całym biszkopcie. Na masę wyłożyć herbatniki jeden obok drugiego. Herbatniki przed położeniem można maczać w wymieszanym rumie z przegotowaną wodą lub innej miksturze, aby nie były potem twarde podczas krojenia.


MASA KARPATKOWA: Masę karpatkową przygotować jak podano na opakowaniu. Przełożyć na placek i wstawić go do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie przygotować masę śmietankową.


MASA ŚMIETANKOWA: Żelatynę najpierw rozpuścić w dwóch łyżeczkach wody a następnie zalać ją gorącą wodą. Mieszać, aż zrobi się zimna. W tym czasie szybko ubić śmietanę kremówkę. Dodać śnieżki w proszku, śmietanki fix oraz cukier puder. Na koniec dodać żelatynę. Masę wyłożyć na placek. Wyrównać. Posypać startą czekoladą.

3 bit 8
na sam początek należy upiec biszkopta.
3 bit 8
Później należy przygotować masę krówkową
3 bit 8
Masy i herbatniki wykładamy na biszkopta
3 bit 8
Wszystko to posypujemy startą czekoladą lub kawą rozpuszczalną.