aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

3 BIT na kakaowych herbatnikach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczne dobrze wszystkim znane ciasto 3 BIT, tym razem w wersji ekspresowej bo przygotowane na kakaowych herbatnikach.

3 BIT na kakaowych herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

3 BIT na kakaowych herbatnikach

 

  • 1 masa kajmakowa
  • 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • ¾ kostki margaryny
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

3 BIT na kakaowych herbatnikach
W garnku zagotowujemy 400 ml mleka. W 100 ml mleka rozpuszczamy budynie i wlewamy je na gotujące się mleko. Intensywnie mieszając gotujemy budyń do całkowitego zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym ucieramy z margaryną na pulchną masę.

Na dnie blaszki wykładamy 1/3 herbatników. Na nich wykładamy masę budyniową. Na masie układamy drugą część herbatników lekko dociskając. Następnie wykładamy masę kajmakową i ponownie przykrywamy herbatnikami.

W misce miksujemy na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i zostawiamy do napęcznienia, lekko podgrzewamy i mieszamy z ubitą śmietaną. Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy je do lodówki i w tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.

W rondelku podgrzewamy mleko i wrzucamy do niego kawałki czekolady, zostawiamy na małym gazie do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodajemy masło i mieszamy polewę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy wierzch ciasta w dowolny fantazyjny sposób.

Ciasto wstawiamy ponownie do lodówki do zastygnięcia polewy.
3 BIT na kakaowych herbatnikach
Na warstwie herbatników wykładamy masę budyniową.
3 BIT na kakaowych herbatnikach
Na masie układamy drugą warstwę herbatników i masę kajmakową.
3 BIT na kakaowych herbatnikach
W misce uijamy kremówkę z cukrem pudrem i żelatyną.
3 BIT na kakaowych herbatnikach
Ubitą kremówkę wykładamy na ciasto i fantazyjnie polewamy czekoladą.