Strona główna a'la Strogonow wieprzowy

a'la Strogonow wieprzowy

aliss06 - Przepis na: a'la Strogonow wieprzowy offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 155
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
a'la Strogonow wieprzowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Choć w oryginale Strogonow, to pożywne danie przygotowane na bazie wołowiny, to wieprzowina w a'la Strogonowie też świetnie się spisuje!


trudność: łatwe
czas:

a'la Strogonow wieprzowy - SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 2 czerwone papryki
  • 25 dag pieczarek
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

a'la Strogonow wieprzowy - PRZYGOTOWANIE:

Polędwice oczyść i pokrój na kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz, obsmaż mięso i przełóż do rondla. Większe pieczarki pokrój na ćwiartki, a małe pozostaw w całości. Cebulę pokrój w półtalarki i razem z pieczarkami podsmaż na tłuszczu,który pozostał z mięsa (w razie potrzeby uzupełniając niewielką ilością). Lekko zrumienione przełóż do rondla z mięsem. Czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojoną paprykę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę dodaj do całości. Całość podlej bulionem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Pod koniec dodaj mąkę rozrobioną ze śmietana i koncentratem pomidorowym. Całość zagotuj, ciągle mieszając.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do a'la Strogonow wieprzowy (strona 1 z 1)  
gregoryy75

gregoryy75
offline

2013-07-27 15:06
ciekawy przepis,ale mam pytanie kiedy dodac papryke czerwona? bo w spisie sa dwie papryki ale w procesie gotowania nie uwzgledniono ich,,dziekuje
Skomentuj
Oceń:
0
aliss06

aliss06
offline

2013-07-27 15:25
gregoryy75 napisał(a):

ciekawy przepis,ale mam pytanie kiedy dodac papryke czerwona? bo w spisie sa dwie papryki ale w procesie gotowania nie uwzgledniono ich,,dziekuje


Faktycznie! Zapomniałam w opisie uwzględnić paprykę.. ;p Juz poprawiłam niedociągnięcie :) Dziękuję za czujność :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Gulasze
Dyniowo- pieczarkowy kociołek z kiełbasą  Drobiowy gulasz z dynią i fasolką Dynia z kiełbasą
Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice Dyniowy gulasz z karkówką Gulasz z grzybami
Placuszki ziemniaczane po węgiersku z dynią Kurczak w papryce Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem
Gulasz z kiełbasą i teriyaki Wątróbki z kurczaka z pieczarkami Potrawka z kurczaka, grzybów i dyni

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane