MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Babeczki inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Podczas pieczenia szarlotki zostało mi trochę ciasta - skrawków od spodu i wierzchu. Nie mogły się zmarnować, więc przyrządziłam z nich mini babeczki - małą pychotkę :) Składniki ciasta podaję w większej ilości.

Babeczki inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki inaczej

 

 

  • Nadzienie:
  • 3-4 duże gruszki
  • 1 mały kisiel truskawkowy "słodka chwila"

Sposób przygotowania:

Babeczki inaczej
Mąkę z margaryną siekamy na kruszonkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez około 30 min. Gruszki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy większość soku, wsypujemy kisiel i mieszamy do równomiernego połączenia składników. Ciasto z lodówki wałkujemy, wycinamy kawałki/kółka, którymi wylepiamy dno i brzegi foremek do babeczek/muffinek. Jedną foremką odmierzamy i wycinamy kółka na "przykrywkę". Każdą foremkę napełniamy masą gruszkową, przykrywamy krążkiem, lekko sklejamy boki i nakłuwamy widelcem "przykrywkę". Całość pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Babeczki inaczej
Ciastem wylepiamy dno foremek i dopasowujemy wierzchy
Babeczki inaczej
Napełniamy gruszkową masą ścisło, po brzegi
Babeczki inaczej
Nakładamy wierzch i delikatnie sklejamy boki
Babeczki inaczej
Wstawiamy do nagrzanego piekarniki na 20 minut