marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babeczki keksowe z kolorowymi dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciastka lub babeczki w tym muffinki najlepiej przyciągają uwagę, gdy doda się do nich owoce kandyzowane, kawałki czekolady lub inne bakalie. Mnie najbardziej smakują na kruchym cieście.

Babeczki keksowe z kolorowymi dodatkami

Składniki:

Babeczki keksowe z kolorowymi dodatkami

 

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • niecała kostka masła lub margaryny,
  • 4 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • po 25 dag owoców, fiołków lub imbiru kandyzowanego,
  • 3/4 tabliczki czekolady deserowej,
  • 15 dag. orzechów laskowych lub włoskich siekanych,
  • tłuszcz do foremek,
  • bułka tarta do wysypania,
  • oraz foremki faliste.

 

Sposób przygotowania:

Babeczki keksowe z kolorowymi dodatkami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu. Zrobić dołek i wbić cztery żółtka oddzielone od białek, które to użyję później, następnie dodać cukier waniliowy, śmietankę 30% i szczyptę soli. Zanim się wyrobi ciasto, dodać kandyzowane owoce lub fiołki, a czasem nawet imbir, po za tym posiekać odmierzoną garstkę orzechów laskowych lub włoskich oraz dodać posiekaną czekoladę deserową bez dodatków.

Po dodaniu tych kolorowych dodatków wyrabiać ciasto oraz zagnieść je w kulę. Zapakować je do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Foremki faliste do babeczek kruchych natrzeć resztką tłuszczu na papierku i wysypać bułką tartą.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a ciasto po wyjęciu rozwałkować lekko i rwać na kawałki, którymi to wylepiać spody i brzegi foremek.

Posmarować wierzchy ciastek rozmąconym białkiem na pędzelku. Poustawiać blaszki z ciastem na kratce lub na blasze i piec z ok.15-25 min.

Po upieczeniu wyjąć foremki za pomocą szczypców i po ostudzeniu wybić delkatnie babeczki na tacę lub talerz płaski.