CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Babeczki z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znowu wytrawne babeczki , tym razem mięsne z czarnymi oliwkami lub jajkiem. Cudownie chrupiące i pożywne. Doskonałe na drugie śniadanie do pracy.

Babeczki z mięsem

Składniki:

Babeczki z mięsem

ciasto

nadzienie

  • mięso mielone 500 g
  • rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • lubczyk świeży 3-4 listki
  • liście selera 3-4 sztuki
  • płatki owsiane 4-5 czubatych łyżeczek
  • mleko 2 % 6 łyżeczek
  • czarne oliwki bez pestek 36 sztuk
  • lubczyk świeży 24 listki
  • liście selera 48 listków

Sposób przygotowania:

Babeczki z mięsem
Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy gałkę muszkatołową , sól , jajko i śmietanę. Najpierw siekamy wszystko nożem , potem już ręcznie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy folią i odkładamy do lodówki.

Mielimy mięso, dodajemy suszony rozmaryn , posiekane listki lubczyku i selera i płatki owsiane namoczone w letnim mleku.

Formy na muffiny smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą.

Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy ok. 9 cm. kółka i wkładamy do foremek. Do każdej foremki wkładamy po dwa świeże listki selera i jeden listek lubczyku.

Na listki kładziemy łyżeczkę mięsa mielonego, po 3 oliwki lub kawałek jajka na twardo.

Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok.25-30 minut lub 190-200 C przez ok. 20-25 minut.

Najlepsze są ciepłe.