Babka majonezowa

Babki « poprzedni | następny »
InesS

Starszy Kucharz
Przepisy: 38
zdjęcia: 1 z 1
Babka majonezowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pyszna babka, na podstawie przepisów moich babć :)


trudność: średne
czas:

Babka majonezowa - SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Babka majonezowa - PRZYGOTOWANIE:

Oddziel białka od jajek. Ubij białka ze szczyptą na soli na sztywno, ciągle miksując dodaj cukry, majonez i żółtka. Dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia, całość delikatnie wymieszaj łyżką, wylej ciasto do formy, wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz 30-25 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka majonezowa (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka

2011-02-03 18:35
Apetyczna babeczka!
Skomentuj
Oceń:
0
Tit

Tit

2011-02-03 18:47
Szczerze ci powiem nigdy nie robiłam babki z majonezem. Czy ten majonez czuć?
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2011-02-03 19:58
Jadłam u teściowej podobną babkę.Robiła ją pierwszy raz.Babka była smaczna, raczej wilgotna a majonezu nie czuć.
Skomentuj
Oceń:
0
InesS

InesS

2011-02-03 21:03
Majonezu nie czuć, myślę, że jego rola polega na poprawie konsystencji babki, bo rzeczywiście wychodzi taka fajna, wilgotna :)
Skomentuj
Oceń:
0
Tit

Tit

2011-02-03 23:33
Dodałam do ulubionych, może spróbuję
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210

2011-02-04 13:26
Mam nawet przepis na taką babkę z majonezem jednak nigdy nie odważyłam się jej zrobić ale myślę,że się pokuszę i spróbuję!
Skomentuj
Oceń:
0
Ania Hosz

Ania Hosz

2011-02-04 14:10
Muszę wypróbować.
Skomentuj
Oceń:
0
spajkvip

spajkvip

2013-05-05 12:41
2 łyżki proszku do pieczenia czy łyżeczki?
Bo jak a okrągłą blaszkę to raczej 2 łyżki proszku za dużo będzie
Skomentuj
Oceń:
1
spajkvip

spajkvip

2013-05-05 18:06
Zrobiłam babkę.Dałam wszystko jak w przepisie oprócz proszku do pieczenia-zamiast 2 łyżek -2 łyżeczki.Wyrosła pięknie tylko jest sucha jak biszkopt.Majonezu rzeczywiście nie czuć,może jest go za mało?
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2013-05-05 19:35
spajkvip napisał(a):

Zrobiłam babkę.Dałam wszystko jak w przepisie oprócz proszku do pieczenia-zamiast 2 łyżek -2 łyżeczki.Wyrosła pięknie tylko jest sucha jak biszkopt.Majonezu rzeczywiście nie czuć,może jest go za mało?

Ja daję 3 łyżki majonezu, 5 jajek i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i babka jest smaczna i wilgotna.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Cytrynowo-kokosowa babka Babka cytrynowa Babka piankowa z makiem
Piernik z dynią i bakaliami Zebra bardzo wilgotna Choinka piernikowa
Babka piaskowa pulchna Ciasto makaronowe z daktylami Babka z foremki z maślanką
Babka  górnicza Gotowana babka z dodatkiem białej czekolady Babka dyniowa z polewą czekoladową

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane