Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Bakłażan faszerowany kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię faszerowane warzywa z różnymi dodatkami. Niedawno robiłam cukinię z warzywami, teraz nieco zmodyfikowałam farsz, dodając do niego mięso, a zamiast cukinii wykorzystałam bakłażana.

Bakłażan faszerowany kurczakiem i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bakłażan faszerowany kurczakiem i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany kurczakiem i warzywami
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wstawiamy do piekarnika na 5 minut (180 st.C), miąższ wyjmujemy, kroimy w kostkę, łódeczk i bakłażana solimy w środku.

Cebulę siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę.

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą kebab-gyros.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, wrzucamy resztę warzyw świeżych (w tym miąższ bakłażana) i pomidory z puszki, dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano.

Na drugiej patelni podsmażamy kurczaka.

Uduszone warzywa łączymy z kurczakiem.

Do łódeczek bakłażana wkładamy farsz, posypujemy bakłażany serem, wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Pieczemy w temp.180 st.C.
Bakłażan faszerowany kurczakiem i warzywami
Bakłażan z farszem przed wstawieniem do piekarnika