WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo sycąca zapiekanka z wykorzystaniem ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Z mięsem mielonym i szpinakiem.

Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i ziemniakami

Składniki:

Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i ziemniakami
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.

Szpinak po oczyszczeniu siekamy i wrzucamy na patelnię z 2 łyżkami oleju. Dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy i wysmażamy cały płyn. Przekładamy na mięso.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, łyżkę klarowanego masła i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Dokładnie mieszamy i wykładamy na szpinak.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 1 godziny.