Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Bakłażan zapiekany na ryżu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zdrowa i szybka w przygotowaniu zapiekanka ryżowa z bakłażanem.

Bakłażan zapiekany na ryżu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bakłażan zapiekany na ryżu

 

  • 1 średni bakłażan
  • 2 woreczki ryżu pełnoziarnistego parboiled
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżeczki ziół dalmatyńskich
  • 10 dag mozzarelli
  • 80- 100 ml soku pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan zapiekany na ryżu
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ryżu wraz z pomidorami z puszki oraz roztartymi w dłońmi ziołami dalmatyńskimi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bakłażana myjemy, kroimy mniej więcej na 1 cm plastry. Solimy z obu stron, odkładamy na 10-15 minut. Po tym czasie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się goryczki. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Wykładamy ryż z pomidorami, wyrównujemy jego powierzchnię. Na ryż kładziemy plastry bakłażana, które polewamy sokiem pomidorowym. Bakłażana posypujemy pokrojonym w paseczki serem mozzarella. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Bakłażan zapiekany na ryżu
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ryżu wraz z pomidorami z puszki oraz roztartymi w dłońmi ziołami dalmatyńskimi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bakłażan zapiekany na ryżu
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Wykładamy ryż z pomidorami, wyrównujemy jego powierzchnię.
Bakłażan zapiekany na ryżu
Na ryż kładziemy plastry bakłażana, które polewamy sokiem pomidorowym. Bakłażana posypujemy pokrojonym w paseczki serem mozzarella.