Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Bezowy tort z winnymi gruszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Trójwarstwowy tort bezowy z nutą piernika i gruszkami. Swój piękny kolor zawdzięczają gotowaniu w czerwonym winie.

Bezowy tort z winnymi gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezowy tort z winnymi gruszkami

 

  • BEZY:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • GRUSZKI:
  • 4gruszki
  • ok 500ml wina czerwonego wytrawnego
  • 6-8 goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • KREM:
  • 400g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Bezowy tort z winnymi gruszkami
Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy zaczną sztywnieć należy ustawić obroty miksera na najwyższych i porcjami dodawać cukier. Każdą kolejną po rozpuszczeniu się poprzedniej. Na końcu na mniejszych obrotach dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować trzy koła o średnicach 25cm, 21cm i 17cm. Odrysowałam od talerzy. Na jednej blaszce były dwa mniejsze koła, a na drugiej największe. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Należy zachować odstęp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C, a po 5min. zmniejszyć temperaturę do 100*C i suszyć przez 2godz. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Najlepiej na całą noc. Gruszki obrać i pokroić w dość cienkie cząstki. Wino zagotować z przyprawami i wrzucić gruszki. Gotować 10min. Zostawić tak przez całą noc w winie. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody, a następnie rozpuścić. Przestudzić. Zimną kremówkę ubić pod koniec dodając cukier puder i przyprawę do piernika. Ubijając cienkim strumyczkiem wlać żelatynę. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i nałożyć porcję kremu na największy blat bezowy. Ułożyć odsączone i osuszone gruszki. Przykryć średniej wielkości krążkiem i powtórzyć czynność. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
Bezowy tort z winnymi gruszkami
Cząstki gruszek gotować w winie z przyprawami.
Bezowy tort z winnymi gruszkami
Wysuszyć trzy krążki różnej wielkości i ostrożnie ściągnąć z papieru.
Bezowy tort z winnymi gruszkami
Zimną kremówkę ubić i dodać przyprawę do piernika.
Bezowy tort z winnymi gruszkami
Na krążku bezowym wycisnąć krem i ułożyć gruszki.