Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Bigos na bogato z leśnymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bigos który podaję na święta musi być na bogato, gotuję go kilka godzin by wszystko było pyszne, aromatyczne i mięciutkie.

Bigos na bogato z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos na bogato z leśnymi grzybami

 

  • 2,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
  • 40 dag kiełbasy śląskiej
  • 25 dag boczku
  • 1 kg łopatki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos na bogato z leśnymi grzybami
Kapustę kiszoną odciskam i szatkuję. kapustę białą szatkuję. Mięso przekładam do garnka, przykrywam kapustą i zalewam wodą, gotuję przez 2 godziny dodając suszone grzyby. Następnie kroję kiełbasę i boczek. Przesmażam na patelni. Mięso z kapusty wyciągam i kroję w kawałki, przesmażam na patelni. Wszystko dodaję do kapusty i gotuję przez kolejne 2 godziny. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem. 
Bigos na bogato z leśnymi grzybami
kiszoną kapustę odciskam i kroję w miniejsze kawałki
Bigos na bogato z leśnymi grzybami
do gara wkłądam mięso i kapusty dodaję suszone grzyby i gotuję
Bigos na bogato z leśnymi grzybami
boczek oraz kiełbasę śląską kroję w kostkę i presmażam
Bigos na bogato z leśnymi grzybami
do kapusty dodaję smazony boczek kiełbase i mięso i gotuję.