Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Bigos z Suszem Grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakowity bigos z leśnymi grzybami

Bigos z Suszem Grzybowym

Składniki:

Bigos z Suszem Grzybowym

 

  • 1 kg kości z karkówki
  • 20 dkg surowego mięsnego boczku
  • 1 szklanka pokruszonych suszonych grzybów
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 szklanka czerwone wina
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz grubo mielony do smaku
  • cukier 1 łyżka
  • 1 łyżka kucharek uniwersalny

 

Sposób przygotowania:

Bigos z Suszem Grzybowym
Umyte kości,boczek ułożyć w garnku i odstawić. Kapustę kiszona jeśli jest zbyt kwaśna raz wypłukać w małej ilości zimnej wody(wody nie wylewać).Odciśniętą kapustę posiekać i przełożyć do garnka.Zalać wodą tak ,aby była zakryta i wstawić na ogień. Dodać grzyby , liście laurowe ,ziele angielskie ,kucharek i trochę pieprzu.Gotować na małym ogniu przez ok. jedna godzinę. Potem wlać wino dodać kminek i dosmaczyć solą, cukrem i pieprzem. Dalej gotować przez kolejną godzinę uzupełniając płyn wodą z kiszonej kapusty. Im częściej będziemy bigos odgrzewać tym coraz smaczniejszy będzie.