Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Bigos z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bigos nie musi być zawsze z kapusty ... Dzisiaj zapraszam na pyszny cukiniowy bigos który podać można i na obiad i na ciepłą kolację.

Bigos z cukinii Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Bigos z cukinii

 

  • 1 duża cukinia lub 2 średnie
  • 2 papryki czerwone
  • 3 pomidory
  • 1 duża marchewka
  • 1 biała cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 400 g kiełbasy podwawelskiej

Sposób przygotowania:

Bigos z cukinii
Cebulę obieramy, kroimy w plastry, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.

W szerokim dość wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i szklimy. Marchewkę obieramy, paprykę oczyszczamy i całość kroimy w paseczki – dodajemy do cebuli i podsmażamy 5 minut.

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i podduszamy. Cukinie myjemy, oczyszczamy z nasion i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do warzyw, całość mieszamy, podduszamy 25 minut podlewając 300 ml wody i dodając koncentrat pomidorowy. Koperek siekamy, dodajemy do bigosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do bigosu, mieszamy.(Jeżeli bigos chcę wekować nie dodaję do niego kiełbasy – dodaje dopiero przed podaniem) 
Bigos z cukinii
cebulę podsmażamy wraz z czosnkiem przez kilka chwil
Bigos z cukinii
do cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i marchewkę - podduszamy
Bigos z cukinii
następnie dodajemy pokrojone i obrane wcześniej pomidory
Bigos z cukinii
dodajemy startą na tarce cukinię i mieszamy całość
Bigos z cukinii
dodajemy koncentrat oraz koperek i doprawiamy
Bigos z cukinii
na koniec jeżeli nie wekujemy bigosu dodajemy podsmażoną kiełbasę

Tagi:

bigos cukinia