marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bigos z kiełbaską i kurczakiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapustę kiszona z kiełbasą i kurczakiem

Bigos z kiełbaską i kurczakiem.

Składniki:

Bigos z kiełbaską i kurczakiem.

 

  • 1,5 kg.kapusty kiszonej,
  • skórki z chleba,
  • 80 dag.wędzonego kurczaka,
  • 60 dag.kiełbasy kminkowej
  • 60 dag.cienkich kabanosów,
  • 1 cebula,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • garstka suszonych grzybów,
  • kminek,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 2-3 listki laurowe,
  • pieprz,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos z kiełbaską i kurczakiem.
Kapustę przełożyć na sitko i przelać zimną wodą.Osączyć,włożyć do garnka,zalać paroma szklankami zimnej wody i gotować ją na średnim ogniu,dodając skórki z chleba,aby przeszła ich zapachem oraz ziela i listki laurowe.Dodać posiekane suszone i namoczone wcześniej grzyby do garnka,cebulkę przesmażyć w rondlu,dodać pokrojoną kiełbasę i kabanosy.Przemieszać na małym ogniu i wrzucić całość do garnka z kapustą.Następnie dodać kawałki wędzonego kurczaka.Gotować bigos ok.1,5 godz.,mieszając co jakiś czas danie drewnianą łyżką.Doprawić bigos koncentratem pomidorowym,gotując na zmniejszonym gazie z 15 min.Pod koniec dodać kminek,sól i pieprz.Przełożyć danie do miski porcelanowej i podawać ze świeżym chlebem.