Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Bigos z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciekawy pomysł na wykorzystanie młodej kapusty w nieco inny sposób. Sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Bigos z młodej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z młodej kapusty

 

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 300g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 kiełbasy śląskie
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty
Kapustę poszatkować. Marchewkę, pieczarki, cebule obrać. Marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i kiełbasę pokroić w średnią kostkę. Pieczarki w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule i zeszklić. W garnku rozgrzać olej i wrzucić kapustę z marchewkę. Zalać 1/2 szklanki wody, szczyptę soli i pieprzu, przykryć i zmniejszyć ogień.

Dusić, aż będzie prawie miękka, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodać pieczarki, dodać szczyptę soli i pieprzu, razem usmażyć. Wrzucić do miski.

Na tej samej patelni usmażyć kiełbasę. Do półmiękkiej kapusty wrzucić pieczarki, kiełbasę i przecier pomidorowy. Ewentualnie oprawić. 
Bigos z młodej kapusty
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę
Bigos z młodej kapusty
Do cebuli dodac pokrojone pieczarki i usmażyć
Bigos z młodej kapusty
Marchewkę zetrzeć na tarce, a kapustę poszatkować
Bigos z młodej kapusty
Kiełbasę zrumienić na tej samej patelni co pieczarki