pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Bitki z combra króliczego w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bitki z combra króliczego w sosie z suszonych grzybów.

Bitki z combra króliczego w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki z combra króliczego w sosie

 

  • comber króliczy 2
  • grzyby suszone 1 garść
  • cebula 1
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • papryczka suszona jalapeno do smaku
  • bulion 150 ml
  • mąka pszenna 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Bitki z combra króliczego w sosie
Kilka godzin wcześniej suszone grzyby zalewamy letnią wodą Moczymy kilka godzin. Namoczone kroimy na kawałki. Comber króliczy wykrajamy z kości. Kroimy w plasterki grubości około 2 cm. Jednym zdecydowanym uderzeniem rozbijamy na płask. Przyprawiamy solą oraz papryką jalapeno suszoną. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy pokrojoną cebulę i szklimy ją. Pokrojone grzyby dodajemy do smażącej się cebuli. Po kilku minutach dodajemy przyprawione kawałki polędwiczek królika. Gdy mięso zbrązowieje, podlewamy wodą z moczenia grzybów. Dusimy kilkanaście minut. W międzyczasie w bulionie (ja użyłem tego zrobionego na kościach króliczych) rozpuszczamy śmietanę z mąką. Dolewamy jeszcze gorącego sosu z patelni i tak zahartowaną śmietankę wlewamy do patelni. Chwile mieszamy i gotowe. Tak przygotowane bitki z polędwiczek królika podałem z ugotowanymi świderkami. Smacznego.
Bitki z combra króliczego w sosie
Comber króliczy kroimy w plasterki i rozbijamy
Bitki z combra króliczego w sosie
Na patelni podsmażamy cebulę po czym dodajemy namoczone grzyby
Bitki z combra króliczego w sosie
Gdy grzyby też się podduszą dodajemy bitki królicze
Bitki z combra króliczego w sosie
Na koniec zalewamy zahartowaną śmietaną

Tagi:

grzyby