karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Blok czekoladowy z herbatnikami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne wspomnienie dzieciństwa.

Blok czekoladowy z herbatnikami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Blok czekoladowy z herbatnikami.

 

  • 200g masła
  • 50g margaryny
  • 1/2kg mleka w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 5 paczek herbatników
  • Można dodać bakalie. Jak, kto lubi.

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy z herbatnikami.
W rondelku z wodą rozpuszczamy kostkę masła i margarynę. Nie zagotowujemy. Dodajemy cukier, który musi się rozpuścić. W tym celu cały czas mieszamy. Dodajemy także kakao i intensywnie mieszamy, aby wszystko się ładnie połączyło. Odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski wrzucamy rozgniecione 4 paczki herbatników. Zalewamy je wystudzoną masą kakaową i dodajemy stopniowo mleko w proszku. Mieszamy. Masa robi się bardzo gęsta. Gdy całość będzie miała jednolity kolor, możemy wyłożyć ją na blaszkę – keksówkę, która obłożona jest folią aluminiową. Masę musimy docisnąć, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przykrywamy folią i wkładamy na parę godzin do lodówki. Po tym czasie keksówkę odwracamy „do góry nogami”, ściągamy folię i kroimy w pyszne plasterki.
Blok czekoladowy z herbatnikami.
Gotowe składniki wymieszane w rondelku.
Blok czekoladowy z herbatnikami.
Pokruszone herbatniki zalane masą kakaową.
Blok czekoladowy z herbatnikami.
Gotowa masa czekoladowa wyłożona do keksówki.
Blok czekoladowy z herbatnikami.
Wyrównana masa czekoladowa obłożona folią aluminiową gotowa do włożenia do lodówki.

Tagi:

bakalie