światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Blyskawiczne muffinki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Błyskawiczne mocno czekoladowe muffinki. Ich zaletą jest to, że nie musimy odważać składników- wystarczy zwykła szklanka!

Blyskawiczne muffinki czekoladowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Blyskawiczne muffinki czekoladowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki czekolady w proszku lub kakao
  • czekolada i orzechy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Blyskawiczne muffinki czekoladowe
Wszystkie mokre składniki (mleko, olej, jajko) mieszamy za pomocą trzepaczki lub widelca do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy suche składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i czekoladą w proszku). Całość łączymy szybko mieszając- ważne, żeby nie mieszać zbyt długo, tylko do momentu rozpuszczenia się składników. Od razu przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami - napełniamy je do około 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po wystudzeniu dekorujemy nasze muffinki według uznania- np. czekoladą i orzechami.
Blyskawiczne muffinki czekoladowe
Etap 1Nie przejmujmy się, jeśli muffinki lekko popękaja podczas pieczenia.