Sposób przygotowania:
Bogracz Roberta Makłowicza
Bogracz przygotowanie:
Słoninę wytopić w kociołku nad ogniskiem (w domowych warunkach w rondlu). Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej wody, wrzucić drobno posiekaną paprykę, pokrojonego w ćwiartki pomidora bez szypułki i wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, podawać z białym pieczywem.
Podróże kulinarne Roberta Makłowicza to program telewizyjny prezentujący różne kultury kulinarne w ich naturalnych sceneriach oraz wersja książkowa - "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier"
Przepis pochodzi z ksiązki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier"
Słoninę wytopić w kociołku nad ogniskiem (w domowych warunkach w rondlu). Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej wody, wrzucić drobno posiekaną paprykę, pokrojonego w ćwiartki pomidora bez szypułki i wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, podawać z białym pieczywem.
Podróże kulinarne Roberta Makłowicza to program telewizyjny prezentujący różne kultury kulinarne w ich naturalnych sceneriach oraz wersja książkowa - "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier"
Przepis pochodzi z ksiązki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier"
Gość
Gabcia
Gość
sandra200
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
ty glupia cipo naucz sie sama gotowac
Gość
Powinni takie komentarze kasowac chyba ....
Gość
dzieciaku prostaku sam sie naucz bo pewnie gó.no umiesz.prostactwo z ciebie totalne!!!!!!!!!
Gość
teresa.rembiesa
lili40
jaaa22
Messer
Pewnie ten komentarz wytną
66misiek
meko
bogracz gotujemy wkładając do specjalnego garnka najpierw paski słoniny, póżniej resztę.
Słonina ochrania od przypalenia potrawy.
Po drugie i najważniejsze - Makłowicz nie wie co znaczy słowo czuszka?
To nie nazwa papryki, jak jalapeno czy habanero, ale w języku węgierskim słowo - papryka.
Czyli może byc chilli albo słodka albo peperoncini.
Więc słowo czuszka musi tu /w przepisie/ być sprecyzowane!
Brusli