Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Botwinka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

W sezonie nie może u nas zabraknąć zupy z botwiny. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem pieczarek.

Botwinka z pieczarkami

Składniki:

Botwinka z pieczarkami

 

  • 2 marchewki
  • 50 g pora
  • 50 g selera korzeniowego
  • olej do smażenia
  • 3 ziemniaki
  • 1 pęczek botwiny
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 l rosołu z kurczaka
  • 2 szczypty mielonego ziela angielskiego
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Botwinka z pieczarkami

Etap 1

Botwinka z pieczarkami
Oczyszczone i rozdrobnione warzywa podsmażone na oleju.

Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa podsmażyć w garnku na oleju.

Etap 2

Botwinka z pieczarkami
Obrane i pokrojone ziemniaki i buraczki dodane do warzyw w garnku.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Buraczki z botwiny oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki.

Ziemniaki i buraczki dodać do warzyw w garnku, podsmażyć.

Etap 3

Botwinka z pieczarkami
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do podsmażonych warzyw.

Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do warzyw, również podsmażyć.

Etap 4

Botwinka z pieczarkami
Warzywa zalane rosołem i dodana do nich posiekana botwina.

Warzywa zalać rosołem, zagotować. Do zupy dodać posiekane liście i łodygi botwiny, ziele angielskie i trochę pieprzu.

Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Etap 5

Botwinka z pieczarkami

Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.


Tagi:

zupa pieczarki