kreacjawnetrz@wp.pl

kreacjawnetrz@wp.pl

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Brazylijski gulasz rybny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rybę umyć, osuszyć, posolić. Rozgnieść czosnek, limonkę.Rybę marynować 30 minut. Podsmażyć startą cebulę, dodać rybę. Krążki cebuli, mleko kokosowe i wodę gotować przez 15 minut Dodać paprykę, pomidory, kolendrę i dymkę. Przykryć i gotować 5min.

Brazylijski gulasz rybny

Składniki:

Brazylijski gulasz rybny

 

  • 4 filety z okonia morskiego lub z granika
  • mrożonka Hortex - PAPRYKA TRICOLORE HORECA
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżki startej cebuli
  • 3 łyżki oleju palmowego
  • 1 cebula, pokrojona w krążki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 360 ml wody
  • sól do smaku
  • 2 pomidory, pokrojone w plasterki (usunąć nasiona)
  • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekanej
  • 1/2 pęczka dymki, posiekanego

Sposób przygotowania:

Brazylijski gulasz rybny
Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy filet posolić ze wszystkich stron. Rozgnieść czosnek, dodać sok z limonki, wymieszać. Do marynaty dodać rybę i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć startą cebulę. Dodać rybę z marynatą i smażyć przez kilka minut. Dodać olej palmowy, krążki cebuli, mleko kokosowe i wodę. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodać paprykę, pomidory, kolendrę i dymkę. Przykryć i gotować przez 5 minut. Podawać gorące z ryżem.