ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Bryzol z makaronem szałwiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do sosu można dodać łyżkę wytrawnego białego wina, będzie smaczniejszy

Bryzol z makaronem szałwiowym

Składniki:

Bryzol z makaronem szałwiowym

 

  • 40 dag polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 25 dag spaghetti
  • 10 listków szałwii(lub 1 łyżka suszonej)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki startego żółtego sera(najlepiej parmezan
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bryzol z makaronem szałwiowym
Makaron wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości.Cebulę obrać, posiekać i poddusić na maśle.Podać posiekaną szałwię, wyciśnięty przez praskę czosnek i wlać bulion.Doprawić solą i pieprzem,zagotować.Gotowy sos przykryć, by nie wystygł.Polędwicę pokroić w poprzek włókien na 8 kawałków,lekko zbić tłuczkiem.Na patelni rozgrzać olej, smażyć polędwicę po 2 minuty z każdej strony.Usmażone kotlety oprószyć solą i pieprzem.Podawać z makaronem wymieszanym z sosem oraz posypanym serem.

Tagi:

sery ser