Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Brzdąc

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ubić na sztywno białka, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka...

Brzdąc

Składniki:

Brzdąc

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • po pół szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Brzdąc

Biszkopt:

Ubić na sztywno białka, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Wyłożyć ciasto do okrągłej tortownicy lub prodiża i piec 30 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na trzy krążki.



Krem:

Żółtka, cukier, mąkę oraz mleko dokładnie wymieszać i, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masa się zagotuje i zacznie gęstnieć, przy kryć ją i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie utrzeć tłuszcz z kakao i stopniowo dodawać wystudzoną masę. Na końcu delikatnie mieszając dodać ubite na sztywną pianę dwa białka. Krążki biszkoptu nasączyć osłodzoną mocną herbatą z wódką i przełożyć kremem, pozostawiając trochę masy do posmarowania wierzchu i boków ciasta. Torcik ładnie wygląda posypany startą czekoladą i wiórkami kokosowymi, a z boków posiekanymi orzechami lub migdałami.